Posljednjih nekoliko dana smjenjuju se redom, od nevjerovatnih, nemogućih pa do nadrealnih situacija iz oblasti rada i radnih odnosa. Ali prije svega tužnih. Od poginulog radnika prošlog mjeseca na zgradi buduće policijske stanice i mjesne zajednice Lauš u Banjaluci, do otpuštanja teško oboljele radnice za vrijeme bolovanja, pa do zapošljavanja partijskih metuzalema u devetoj deceniji života u javnu upravu na mjesto savjetnika.

U ovom izdanju radničkog stuba srama na prvo mjesto dolaze fabrike obuće iz Dervente „Amika” i “Relaxshoe Bosna”. Teško oboljela radnica radila je 3 godine i 2 mjeseca u ovim firmama, teško je oboljela, otišla na bolovanje, bila na  4 operacije, ostala bez jednog bubrega, da bi kao pomoć od svoje firme dobila otkaz od strane poslodavca kome je privremena spriječenost za rad nepoznat koncept. Ako se pitate kako je moguće da je radila na određeno više od 3 godine, ako je zakonom predviđeno da se radni odnos na određeno može zasnivati ne više od 2? Tu dolazi ingenioznost kapitaliste i imperijaliste (koji se ovdje od milja zove strani investitor) i jedan od, mora se priznati, kreativnijih načina eksploatacije za koje smo u skorije vrijeme čuli. Da li su dobili ideju od dvije škole pod jednim krovom, bosanskog segregacijskog brenda, ne zna se , ali su došli na ideju o dvije fabrike pod jednim krovom. Radnica je u “Amiki” radila 1 godinu, 11 mjeseci i 27 dana, da bi fiktivno bila prevedena u firmu “Relaxshoe Bosna”, na istom mjestu, na istim mašinama, ali u knjižici je pisala nova firma. I to naravno, ponovo na određeno. Epilog ove sramne epizode je da je nakon što je uz pomoć njenog supruga i medija sve došlo do inspekcije i da je prema posljednjim informacijama poslodavcu rješenjem naloženo vraćanje radnice u radni odnos.

A sada vedrije teme, uvijek nam je drago kada se u ovom opštem egzodusu u svijet neko uspije zaposliti kod nas. To je uspjelo Iliji Stevančeviću, nekadašnjoj poslaničkoj avetinji sa liste socijalstičke partije, danas u dresu izvjesne penzionerske stranke. Možda je poznatiji iz afere papak od prije nekoliko godina, od kada je omni prisutan u javnom životu. Ilija je uspio da se zaposli u 82. godini u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite. Kao savjetnik. Na upit medija, resorni ministar  je izjavio da je Stevančević zaposlen kao savjetnik – “za pitanja penzija”!!???

Ova pojava nije samo karakteristična za Vladu RS, već ovakvih primjera nalazimo na svim nivoima vlasti, od parlamenta Federacije, Distrikta, pa do državnog parlamenta. Jer je ovakav sistem i uređen da podržava i produkuje ovakve slučajeve.

Jedna od mnogih penzionerki u državnom parlamentu je i Dušanka Majkić, poznata kao Dušanka Otpremnina, jer je 2 dana prije nego će ispuniti uslove za odlazak u starosnu penziju i otišla u penziju, dobila astronomsku otpremninu u visini od 28.000 KM, da bi sutradan ponovo zasnovala radni odnos, tj. dobila rješenje o statusu stalno zaposlenog poslanika. Pa niste valjda mislili da je ovo država za radnike i radničku klasu. I evo je i dan danas u poslaničkim klupama. “To je urađeno po sili zakona. Ni na koji način nisam tražila da dođem do bilo kakve otpremnine. Svi članovi Vijeća ministara BiH, svi članovi Parlamentarne skupštine BiH imaju pravo na otpremninu u iznosu od šest plata. Dakle, ja sam samo jedan od slučajeva”. Tako je govorila Majkićeva, heroina tranzicije.

Podsjetimo reda radi, jedna mjesečna plata Stevančevića da radi ništa, iznosiće preko 6 plata radnice iz fabrike obuće sa početka teksta. Jedna mjesečna plata Majkićeve iznosi 11 plata radnice iz fabrike obuće sa početka teksta. Otpremnina Majkićeve iznosi 70 (sedamdeset) plata radnice iz fabrike obuće sa početka teksta.

Muka vam je u želucu? Ako je tako niste jedini i ako je tako, da parafraziramo Če Gevaru, ako se tresete od muke od ove nepravde onda ste naš drug. Još neko vrijeme ubiraće plodove svoga rada, odnosno eksploatacije ne samo radnika već cijelog naroda, sve dok ih ne stigne Pravda. A naša Pravda neće biti u smislu Krivičnih zakona zapadnih demokratija već u smislu revolucionarne pravde. Brza i efikasna.