Prilikom kritike onih koji su se svojevremeno predstavljali kao predstavnici radničkog pokreta, Vladimir Lenjin je prije 100 godina rekao, „da savremeni socijaldemokrati nisu ništa drugo nego savremeni izdajnici socijalizma“. Zastrašujuće da ovu misao možemo da preslikamo i na današnje vrijeme. Naravno, potpuno je van pameti staviti u istu rečenicu socijalizam i SNSD, ali poslužiće kao uvod u današnja dešavanja.

Ne želeći da puno govorimo o sada već poznatom fašističkom video uratku stranke Ujedinjena Srpska i današnjoj zabrani izlaska te stranke na lokalne (na žalost samo na lokalne) izbore, te stvari su već dosta poznate.

Ne samo da ih nisu osudili, već su predstavnici SNSD-a danas stali u odbranu Stevandića i njegove šovinističke stranke. Ta podrška nije ništa drugo nego podrška jedne grupe vladajuće klase drugoj grupi vladajuće klase, podrška jedne buržoaske stranke drugoj, ne nužno zbog toga što između njih postoji velika ljubav, nego iz straha da bi i sam SNSD mogao u budućnosti biti kažnjen od strane tog istog CIK-a. Braneći Stevandića, u stvari brane sebe. SNSD i inače koristi Ujedinjenu Srpsku kao bijesnog psa kojeg aktiviraju  prema potrebi, da bi izgovarali ono što dobar dio njih misli, ali se ne usudi glasno reći.

Naravo da će i ovaj slučaj biti iskorišten u predizborno vrijeme, jer uvijek je bolje pričati o tome kako „oni“ napadaju „nas“ i izriču „rigoroznu kaznu za već afirmisanu političku partiju, koja nastupa i ima određene pozicije“, kako je to opisala Željka Cvijanović u izjavi koja će ući u anale ljudske gluposti. I Zlatna Zora je bila afirmisana partija koja je nastupala sa određenih pozicija, ali to neće sakriti činjenicu da se radi o gomili fašističkog ološa.

Milorad Dodik je izjavio: „Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, SNSD pozvaće sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalni izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore”. I ovu izjavu treba posmatrati iz više uglova i ne samo kao podršku Stevandiću, nego i izljev bijesa jer je CIK (Centralna izborna komisija) jedan od rijetkih organa koji SNSD trenutno ne kontroliše, a da se tiče i Republike Srpske.

Od predstavnika vladajuće klase i predstavnika interesa kapitala, a ne naroda i radnika, nećemo mnogo slušati o stvarnim temama poput nezaposlenosti, siromaštva, masovne selidbe van zemlje, krizi koja tek nastupa kao posljedica epidemije. Zbog svega ovoga, poručujemo da nama ne trebaju ovakvi izbori, lokalni ili opšti, koji treba da cementiraju i zaštite pozicije vladajuće klase, ne trebaju nam lažna predstavnička tijela u kojima sjede ti isti predstavnici  vladajuće klase. Mi glasamo na ulici!